Nieuwsarchief

Op deze pagina vindt u de oudere nieuwsberichten. De actuele nieuwsberichten vindt u op de pagina 'Actueel '.

Samen goed voor later; de meerwaarde van kinderopvang zichtbaar gemaakt

KINDwijzer heeft een geweldige film geproduceerd die de pedagogische waarde van kinderopvang in beeld brengt. Deze film geeft een goed beeld van de dagelijkse werkelijkheid in de kindercentra. De professionele aanpak, de passie voor het vak en de voorbereiding op de toekomst worden duidelijk onder de aandacht gebracht.

De film laat zien dat kinderopvang veel meer is dan 'opvang'. Het is een minisamenleving, waar kinderen al jong leren dat niet iedereen hetzelfde is, dat je conflicten positief kunt oplossen, dat je in een groep met elkaar moet overleggen en dat je samen verantwoordelijk bent voor de groep. Kinderen ‘oefenen' zo hun sociale en democratische vaardigheden op een ongedwongen manier. Jong geleerd is oud gedaan. Zo werken we aan ‘Samen goed voor later'. De thema's van de pedagogische aanpak van ‘Samen goed voor later' worden zichtbaar gemaakt in onder andere dagelijkse rituelen, activiteiten, omgang, methodes, gesprekken en houdingen.

Het project Samen goed voor later
Met veel enthousiasme hebben de KINDwijzer-organisaties de afgelopen vier jaar gewerkt aan het project ‘Samen goed voor later'. Hierbij draait het om het ontwikkelen van vier belangrijke thema's van ‘burgerschapsvorming' binnen de pedagogische praktijk van de kinderopvang: Samen... meedoen (een mening hebben, participeren, compromissen sluiten), Samen... verantwoordelijk voor de groep en voor elkaar (samenwerken, behulpzaam zijn, initiatief nemen), Samen... conflicten oplossen (onderhandelen, omgaan met boosheid, zelfstandig constructieve oplossingen zoeken), Samen... omgaan met verschillen (respectvol omgaan met andere meningen, leefstijlen, gezinnen, culturen, kwetsbare kinderen).

Film Samen goed voor later
Om alle goede ervaringen van ‘Samen goed voor later' te borgen en te delen met allen die belang hebben bij kinderopvang (ouders, collega-organisaties, beleidsmakers) , heeft KINDwijzer een film gemaakt. Doel van de film is de meerwaarde van kinderopvang duidelijk te laten zien. Kwaliteit in kinderopvang loont, het is een voorbereiding voor school en biedt een fundamentele meerwaarde waar kinderen hun hele leven iets aan hebben. Ook benieuwd? De film is hier te bekijken.

Terug naar overzicht